torsdag 16. oktober 2008

Brødoppskrift

Nå kan du også bake det brødet jeg pleier å bake! :o) Det tar litt tid, for det trenger å heve lenge og vel, men gjør det f.eks. en dag du har såkalt "studiedag", det funker som regel greit. ;o)

Grovbrød med solsikkekjerner og linfrø

Dette er et skikkelig grovt brød, med masse fiber og smak. Brødet blir best hvis deigen får heve lenge.

3 brød

1 ½ liter vann

50 g gjær

3 ts salt

3 ss olje

1 kg sammalt hvete fin

300 g sammalt rug fin

300 g sammalt rug grov

2 dl hvetemel

2 dl havregryn

2 dl solsikkekjerner

2 dl linfrø


- Varm vannet fingervarmt, 37 ’ C.

- Smuldre gjæren i en bolle, ha i litt av vannet og rør ut gjæren.

- Hell i resten av vannet og bland i salt, olje, mesteparten av melet, havregryn, solsikkekjerner og linfrø. Hvetemel til slutt.

- Arbeid deigen godt sammen. Kjenn etter på deigen om du trenger å ha i resten av melet eller om du kanskje trenger litt ekstra. Deigen skal være smidig og fin men ikke for fast., altså litt klissete, men ikke så veldig. Trenger du ekstra mel bruker du vanlig hvetemel.

- Dekk deigbollen med plast. La deigen heve i ca 1 time på et lunt sted.

- Kna litt på deigen igjen og la den heve en gang til i ca 30. min.

- Ta deigen på bordet, del den i 3. Form emnene til brød og legg dem i smurte former (ca 1 ½ - 2 liter)

- Dusj lett med vann, eller pensle med melk hvis du vil pynte skorpa med frø. Hvis du pensler med melk sitter frøene bedre fast, men vær forsiktig så ikke melka renner ned i formen, for da setter brødet seg fast uansett hvor bra du har smurt formene.

- Skjær gjerne et snitt på langs av brødet med en skarp kniv, så unngår du at brødet sprekker på sidene.

- Dekk med plast og la brødene etterheve i 20 – 30 min.

- Stek brødene på nederste rille ved 200 ’C i 60 – 70 min.

- Ta brødene ut og bank på underskorpa. Hører du en hul lyd er de gjennomstekt, hvis ikke må du steke dem enda et par min.

- Avkjøl på rist.


Spis med glede! :o)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dette skal prøvast ja! No sit e å gnaga på et mindre heldig parti rugbrø, kompakt som murstein :)

Jacob sa...

hjemmebakt brød altså!

btw, det diktet ditt var nå litt trist syns jeg... eller har jeg bare misforstått det hele?

Mette sa...

Grovt brød må heves leeenge for at det skal bli skikkelig luftig og godt! Lykke til Jon Arne! :o)

Diktet er nok litt trist ja...det synes hvertfall jeg.

Anonym sa...

åh. nå gleder jeg meg til å bake. :D

Ingrid Aukan sa...

nå har jeg testet ut oppskrifta. jeg synes å huske at du la den ut en gang, så jeg lette den opp igjen i går. NAM.